به گزارش خبرگزاری مهر، نمایشگاه «سفری خیالی به دنیای شرقی گوته و دیوان غربی-شرقی» که از شانزدهم ماه مه در شهر اولدنبورگ آغاز شده است، تا ششم ژوئیه سال جاری ادامه دارد. این نمایشگاه به همت فستیوال دیوان غربی-شرقی وایمار، کتابخانه ایالتی و جامعه گوته در اولدنبورگ برگزار شده است.
۲۰۰ سال پیش، دیوان غربی-شرقی اثر یوهان ولفگانگ فون گوته، شاعر، فیلسوف و دانشمند آلمانی منتشر شد. دیوانی که هنوز هم یکی از مهمترین مجموعههای شعر در بازار کتاب جهان است. این کتاب حاصل علاقه شدید گوته به ادبیات مشرقزمین بود.
گوته در سال ۱۸۱۴ برای اولینبار از طریق ترجمه جوزف فون هامر با اشعار حافظ، شاعر نامدار ایرانی آشنا شد و از آن زمان، حافظ در ادبیات گوته جایگاه خاصی پیدا کرد. در سراسر دیوان غربی- شرقی، بارها درباره عقاید، گفتهها و شخصیت حافظ نوشته شده است؛ نویسنده بارها در این کتاب، خود را مرید و تحت تأثیر حافظ عنوان کرده، گویی، وی برای سرودن بیشتر شعرهای دیوان از حافظ یاری جسته است. بدین ترتیب، گوته با نگارش دیوان غربی-شرقی میان شرق و غرب ارتباطی به دور از تعصب فرهنگی و مذهبی پدید آورده است. شاید به همین دلیل است که دیوان او محبوبیتی جهانی دارد.
علاوه بر این، برای همه کسانی که علاقه زیادی به اشعار عاشقانه گوته دارند، دیوان غربی- شرقی میتواند بسیار خواندنی باشد. منظومه زلیخا بخش مهمی از دیوان غربی- شرقی گوته است که در آن داستان حاتم طایی و زلیخا بیان شده، داستانی که در واقع عشق میان گوته و مارینا فون ویلمر را بیان میکند. ماریانه فون ویلمر و گوته، هر دو اشعار عاشقانهای دارند که در دیوان غربی- شرقی منتشر شده است.
در نمایشگاه «سفری خیالی به دنیای شرقی گوته و دیوان غربی-شرقی» سعی شده تا همه جنبههای رابطه گوته و شرق، تحقیقات او به ویژه درباره قرآن و همچنین نوشتههای او که باعث شکلگیری دیوان شده است، منعکس شود.
نظر شما